Fotografie, viata si frumos

Claudia Sofron blog

Printre plantatii de lamai, dealuri verzi, case vechi si istorie cat cuprinde

leave a comment »

Lamai, multe lamai, plantatii intregi cu aceste fructe acre, dar atat de parfumate. Mi-ar fi mila sa le culeg pentru ca dupa nu as mai avea la ce privi si a ma bucura. Sunt naturale, zemoase si parca imi venea sa iau copacul cu totul si sa plec cu el acasa, ca sa pot beneficia zilnic de sursa de energie pe care le da mirosul lor si apoi sucul.

Sicilia e un paradis al gusturilor proaspete si a locurilor pitoresti, este o calatorie in timp si un taram plin de biserici vechi, cel putin zona de sud asa e. Drumul ne-a dus in Avola si apoi in Noto, un oras vechi aflat in patrimoniul UNESCO. Despre case vechi, dealuri verzi si istorie e aici…

plantatie de lamani in avolo, sicilia 2014

lamai sicilia

Casele sunt facute din piatra, tipic zonei, cu gradini si terase, cu alei de la strada pana la poarta si foarte atragatoare. Nu am vazut una la fel, chiar daca aproape toate au baza si fatada din piatra. Sunt case pe pamant in general, nu atat de mari, ci adaptate locului. Din pacate multe dintre ele sunt parasite si parca te doare inima cand le vezi neingrijite. Am avut ocazia sa ajung intr-un satuc in munti, dupa o urcare foarte lunga si cu multe serpentine, unde timpul parca sta in loc. Abia daca vedeai o casa locuita sau un om in curte, altfel toate erau atat de frumoase insa goale.

casa veche, avola, sicilia

deal in avola, sicilia 2014

deal in sicilia

Dupa lamai, case si dealuri, vine lectia de istorie 🙂 Majoritatea oraselor pe care le-am vizitat in zona Ragusa sau Siracusa sunt patrimoniu UNESCO, iar Noto nu face exceptie. Sicilienii au stiut sa pastreze atat de bine tot ce e vechi si unic, incat ai impresia ca timpul s-a oprit aici si nu mai curge. Arhitectura este impresionanta si merita o vizita prin centrul vechi al acestor comori din munti. De fel, caut sa explorez locuri cat mai naturale, salbatice si indepartate, dar aici nu am putut sa ocolesc si asezarile centrale. Te primesc stradute inguste si linistite, cu balcoane cu flori si usi imense la case.

noto antica, siciliy, italy

noto, italy, sicilia 2015

strada in noto, sicilia

noto, duomo, sicilia

noto antico, sicilia

Va mai spuneam eu ca sicilienii se aduna sa dezbata situatia tarii, dar e mai ceva ca in Poiana lui Iocan 🙂 Cum iese soarele, cum ies si ei la discutii. In cafenele barbati, pe strazi la fel si apoi vine intrebarea: femeile unde se ascund? Pare-se ca zona asta de sud e dominata de barbati…

la sfat in noto, sicilia, italia

noto, intrarea in orasul vechi, sicilia

Written by claudiasofron

ianuarie 28, 2015 la 10:15 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: